Kwasy Omega-3 – dlaczego są nam niezbędne?

Kwasy Omega-3 to jedna z tych rzeczy, o których wielokrotnie słyszy się w kontekście zdrowego odżywiania. Kwasy Omega-3 pojawiają się we wszelkich poradnikach, reklamach telewizyjnych, a nawet na opakowaniach produktów spożywczych. Dziś podpowiadamy, czym są i jak dokładnie działają Kwasy Omega-3 oraz dlaczego są tak ważne w zdrowej diecie.

Kwasy Omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, do których należą przede wszystkim kwas eikozapentaenowy, czyli kwas EPA, na który mamy naprawdę duże zapotrzebowanie oraz kwas dohozakeksaenowy, czyli DHA, którego również potrzebujemy. Do kwasów Omega-3 zalicza się również kwas alfa-linolenowy, czyli mniej popularny kwas ALA. Co ciekawe, kwas eikozapentaenowy, czyli kwas EPA, na który mamy bardzo duże zapotrzebowanie oraz kwas dohozakeksaenowy, czyli DHA, którego potrzebujemy równie wiele. Do kwasów Omega-3 zalicza się także kwas alfa-linolenowy, czyli mniej popularny kwas ALA. to aż 60% wszystkich kwasów, które są konieczne dla zdrowej pracy mózgu.

Jak działają Kwasy Omega-3? Wpływają nie tylko na pracę mózgu, ale też na jego ukrwienie i odpowiednie przekazywanie bodźców nerwowych. Są ważne już od pierwszych chwil życia – i to dosłownie, ponieważ Kwasy Omega-3 zapewniają prawidłowy rozwój płodu, a w szczególności jego układu nerwowego. Kwasy Omega-3 świetnie wspomagają pamięć i koncentrację, a ich spożywanie może zapobiegać chorobom Parkinsona i Alzheimera. Oprócz tego pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca oraz poprawiają stan siatkówki oka. Kwasy Omega-3 kompleksowo wpływają na stan organizmu, poprawiając naszą formę

Główne źródła Kwasów Omega-3 to mięso łososia, śledzia, sardynki czy w wątroba dorsza. mięsie łososia, śledzia, sardynki czy w wątrobie dorsza występują również w oleju lnianym, rzepakowym i sojowym, w oliwie z oliwek, w maśle shea i kakaowym.